135 jaar Moscowa en afronding eerste fase Masterplan (video-impressie)

Met het openen van een nieuw hek bij de ingang van het monumentale Rooms Katholieke gedeelte op begraafplaats Moscowa heeft de burgemeester van Arnhem – mevrouw Pauline Krikke – op 16 november de eerste fase van het Masterplan 'van begraafplaats naar begraafpark’ officieel afgesloten en werd stilgestaan bij het 135-jarig bestaan van Moscowa. Ter gelegenheid hiervan ontving de heer P. Goderis van de Vrijwilligers Palliatieve Terminale Zorg Midden Gelderland een cheque van € 10.000 euro voor zijn organisatie uit handen van burgemeester Pauline Krikke en Henry Keizer, de bestuursvoorzitter van 'de Facultatieve Groep'.

135 jaar Moscowa
Begraafplaats & Crematorium Moscowa werd in 1875 officieel in gebruik genomen. Moscowa dankt haar naam aan de nabij gelegen gelijknamige hofstede (1874). Aanvankelijk besloeg de begraafplaats 'slechts' acht hectaren, maar na diverse uitbreidingen is Moscowa tegenwoordig ruim dertig hectaren groot. Hier bevinden zich circa twintigduizend graven. In 1968 werd de begraafplaats uitgebreid met een katholieke en een algemene aula. Zes jaar later opende Moscowa een crematorium. Sinds 2002 maakt Moscowa deel uit van ‘de Facultatieve Groep’ en werd begonnen met een ingrijpende verbouwing die bijna een jaar duurde. Tijdens de nieuwbouw en renovatie werd het crematoriumgebouw zodanig aangepast dat het optimaal tegemoet kan komen aan de wensen van nabestaanden. Moscowa is uitgegroeid tot een modern en écht Arnhems begraafpark, met nog steeds de monumentale uitstraling en karakteristieke kenmerken uit het verleden.

Afronding eerste fase Masterplan
In 2007 hebben de gemeente Arnhem en ‘de Facultatieve Groep’ een gezamenlijk visie voor het park vastgesteld: Masterplan 2007 – 2030, 'van begraafplaats naar begraafpark’. Hiermee wil de gemeente samen met 'de Facultatieve Groep' en de Stichting Vrienden van Moscowa de kwaliteit en de identiteit van Moscowa herstellen én behouden. “De uitvoering van het Masterplan verloopt zeer voorspoedig”, vertelt Leo van Eijk, directeur van Moscowa. “Met de afronding van de eerste fase, vandaag door de burgemeester, is weer een mijlpaal bereikt. Hiermee is de renovatie van een groot aantal monumentale grafstenen, herstel van groenstructuren en aanpassing van entrees afgerond.”

Bekijk hier de video.


 

Terug