Bijzondere bomenwandeling door gedenkpark Moscowa

Op zondag 8 juni organiseerde Moscowa een bijzondere bomenwandeling door het gedenkpark Moscowa. Ruim zeventig mensen gingen in groepen onder leiding van professionele gidsen van de IVN (een landelijke organisatie die mensen lokaal bij de natuur betrekt) en enkele medewerkers van Moscowa op pad. De route leidde langs bijzondere bomen en natuur, maar ook langs unieke graven en monumenten.

Ruim 260 soorten bomen sieren het park, waaronder een aantal zeer bijzondere zoals de Zakdoekenboom, die zelden voorkomt in Nederland, en de Doodsbeenderenboom. Ook naaldbomen als de Mammoetboom (ook wel bekend als Sequoia) en Moerascipres groeien tussen en naast de graven. “De wandeling was prachtig, het was leuk om zoveel bijzondere bomen te zien; de gidsen gaven veel uitleg”, aldus een van de bezoekers. 

Ook leden van De Stichting Vrienden van het Park Moscowa – die is opgericht om de mogelijkheden en de historie van het monumentale begraafpark zo goed mogelijk onder de aandacht te brengen – namen deel aan de wandeling. “Ondanks dat ik hier vaak kom, ontdek ik steeds weer nieuwe dingen, zo ook vandaag”, aldus een van de leden.

‘Week van de Begraafplaats’
De wandeling werd georganiseerd in het kader van de ‘Week van de Begraafplaats’, die op initiatief van de Association of Significant Cemeteries (ASCE) al jaren in Europa wordt georganiseerd. Dit jaar voor het eerst ook in ons land. Volgens de ASCE zijn begraafplaatsen belangrijk als cultureel erfgoed; Moscowa mocht in 2012 als tweede begraafplaats in Nederland toetreden tot de tot de prestigieuze ASCE. Andere leden zijn onder andere het monumentale Père Lachaise in Parijs, Montjuic in Barcelona en Cimitero del Verano in Rome.

 

Terug