Moscowa krijgt ‘W. van den Beldpad’

Naar aanleiding van zijn enorme verdiensten voor de stad Arnhem en in het bijzonder voor de begraafplaats, is op Moscowa (Waterbergseweg, Arnhem) een van de paden genoemd naar de heer Willem van den Beld. Het ‘W. van den Beldpad’ werd op maandag 23 mei officieel onthuld door burgemeester Pauline Krikke van Arnhem en mevrouw Els van den Beld, de dochter van de in 2008 overleden Willem van den Beld. Het W. van den Beldpad - een lang slingerend pad in het gebied ‘De Vlinder’ dat bovendien langs het familiegraf van de familie Van den Beld voert - zal ook toekomstige generaties blijven wijzen op de grote verdiensten van de heer Van den Beld. Voor de stad Arnhem en voor Moscowa in het bijzonder.

Indrukwekkende carrière
Voorafgaand aan de feestelijke onthulling stonden zowel de burgemeester als bestuursvoorzitter Henry Keizer van 'de Facultatieve Groep' - waartoe Moscowa behoort - uitgebreid stil bij de lange en indrukwekkende carrière van de heer Van den Beld. Begonnen als jeugdig arbeider bij de gemeente Arnhem werkte hij zich op tot directeur van de begraafplaats. “Een bijzonder mens, met een bijzonder leven, bij wie een bijzondere eer zeker wel op zijn plaats is.”

Vooruitstrevend
Tijdens de imposante carrière van Willem van den Beld speelde Moscowa een belangrijke rol. “En kennelijk was hij in zijn tijd al een vooruitstrevend man, want in een periode dat crematie nog lang niet zo breed geaccepteerd is als nu, pleitte hij al voor het vestigen van een crematorium op de begraafplaats. En met succes. Hij wist iedereen te overtuigen, waarna hij zich met volle inzet bezig ging houden met de bouw. Uiteindelijk werd het crematorium Moscowa in 1974 geopend.

Eerbetoon
Naast al zijn drukke werkzaamheden wist hij ook nog tijd vrij te maken voor andere activiteiten in het belang van Arnhem en de Arnhemmers. Zo was hij onder andere nauw betrokken bij verschillende Arnhemse parken, waaronder Sonsbeek. Na de verwoestende oorlog zette hij zich in voor het herstellen van Arnhem als Groenstad. In 1980 benoemde Hare Majesteit de Koningin hem tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau. Bij zijn pensionering in 1981 ontving de heer Van den Beld na een 50-jarig dienstverband de Zilveren Erepenning van de stad Arnhem.

Op de foto: de familie Van den Beld met burgemeester Pauline Krikke (links), mevrouw Els van den Beld (3e van links) en Henry Keizer (5e van links).


 

Terug