Moscowa lid van prestigieuze ‘Association of Significant Cemeteries in Europe’

Begraafplaats Moscowa (Waterbergseweg 18 in Arnhem) is toegetreden tot de Association of Significant Cemeteries in Europe (ASCE). Lid van deze prestigieuze internationale organisatie van bijzondere begraafplaatsen zijn onder meer Père-Lachaise in Parijs, Montjuic in Barcelona en Cimitero del Verano in Rome. De monumentale begraafplaats Westerveld - net als Moscowa onderdeel van ‘de Facultatieve Groep’- uit Driehuis trad in 2010 toe als eerste Nederlandse begraafplaats. Carla Bosua, directeur van Moscowa, is vereerd: “De bij de ASCE aangesloten begraafplaatsen zijn heel bijzonder, soms zelfs wereldberoemd. We zijn dan ook trots dat ook Moscowa is gevraagd lid te worden.”

Moscowa beslaat ruim dertig hectaren en kenmerkt zich door een fraaie ligging, een monumentaal karakter en een grote verscheidenheid aan groen. Carla Bosua: “Een begraafplaats is niet alleen een laatste rustplaats. Op oudere begraafplaatsen is vaak ook de geschiedenis te vinden van een stad of land door de jaren heen. De ASCE wil die geschiedenis, maar ook de schoonheid en de unieke architectuur van de verschillende Europese begraafplaatsen internationaal bij het publiek bekendmaken.”

Geschiedenis
De geschiedenis van Moscowa gaat terug naar 1873 toen de gemeenteraad van Arnhem besloot om buiten de bebouwde kom een nieuw grafveld in te richten. Het gedenkpark ligt op een rustieke plek aan de rand van Arnhem, beschermd en omringd door de wortels en takken van eeuwenoude bomen. Behalve een gedenkpark is Moscowa ook een prachtig wandelgebied, met een grote cultuurhistorische waarde. Veel delen zijn aangewezen als rijks- of gemeentelijk monument. Carla Bosua: “Er zijn veel historische en kunsthistorische redenen voor een wandeling door het gedenkpark van Moscowa. En behalve de monumenten en historie, brengt ook de prachtige natuur de rust die veel bezoekers zoeken.”

Association of Significant Cemeteries in Europe
De ASCE is in 2001 opgericht om een Europees netwerk te creëren van bijzondere begraafplaatsen. Volgens de ASCE zijn begraafplaatsen belangrijk als cultureel erfgoed;  met een enorme rijkdom aan architectuur en een onvervangbaar ‘repertoire’ van monumenten uit de afgelopen eeuwen geven zij een uniek beeld van de geschiedenis. De ASCE doet er alles aan om dit cultureel erfgoed te bewaren, te behouden en ‘Europa’ bewust te maken van het belang én de schoonheid van deze bijzondere begraafplaatsen. 

Bezoek
Eerder dit jaar bracht de Lidija Plibersek, voorzitter van de ASCE, een bezoek aan Moscowa. Uiteraard kreeg ze een uitgebreide rondleiding over het gedenkpark. Op de foto de ASCE-voorzitter samen met Henry Keizer, voorzitter van de Raad van Bestuur van 'de Facultatieve Groep', op één van de monumentale delen van Moscowa.

Terug