Prestigieuze ‘Association of Significant Cemeteries in Europe’ bezoekt Moscowa

Begraafplaats Moscowa, onderdeel van ‘de Facultatieve Groep’ is op 20 september bezocht door een delegatie van de Association of Significant Cemeteries in Europe (ASCE). Eerder dit jaar mocht Moscowa toetreden tot deze prestigieuze internationale organisatie van bijzondere begraafplaatsen. Lid zijn onder meer Père-Lachaise in Parijs, Montjuic in Barcelona en Cimitero del Verano in Rome.

Cultureel erfgoed
De ASCE houdt deze week haar jaarlijkse congres in ons land ter gelegenheid van het 125/100-jarig jubileum van Begraafplaats Westerveld uit Driehuis dat in 2010 als eerste begraafplaats in Nederland lid mocht worden. Het gedenkpark Westerveld is net als Moscowa onderdeel van 'de Facultatieve Groep'.

Moscowa, waarvan de geschiedenis terug gaat naar 1873, beslaat ruim dertig hectare en kenmerkt zich door een fraaie ligging, een monumentaal karakter en een grote verscheidenheid aan groen. Het gedenkpark ligt op een rustieke plek aan de rand van Arnhem, beschermd en omringd door de wortels en takken van eeuwenoude bomen. Behalve een gedenkpark is Moscowa ook een prachtig wandelgebied, met een grote cultuurhistorische waarde. Veel delen zijn aangewezen als rijks- of gemeentelijk monument.
 
De ASCE is opgericht om een Europees netwerk te creëren van bijzondere begraafplaatsen. De ASCE ziet begraafplaatsen als belangrijk cultureel erfgoed; met een enorme rijkdom aan architectuur en een onvervangbaar ‘repertoire’ van monumenten uit de afgelopen eeuwen geven zij een uniek beeld van de geschiedenis van een stad en een land. De ASCE doet er alles aan om dit cultureel erfgoed te bewaren, te behouden en ‘Europa’ bewust te maken van het belang én de schoonheid van deze bijzondere begraafplaatsen.
Terug